מומחה בהכנת דוח ליקוי בניה הנכתב לאחר ביקורת במבנה חייב להיות מהנדס בניין רשום אשר עבר הכשרה מיוחדת לבדיקת ליקויי בניה.
נכון, לפי החוק אין חובה להצטייד בתעודה מסוימת על מנת לבצע בדק בית אבל בתור רוכש בית חדש אשר השקיע את מיטב כספו ברכישת בית חדש לא הייתם רוצים שאת הביקורת יבצע "מומחה" שלא עבר הכשרה מתאימה.
מסלול ההכשרה של מהנדס בניין הינו ארבע שנים שאותם יכול המהנדס ללמוד במסלול תכנון או מסלול ניהול אתרי בניה.
בביצוע ביקורות בניה יש יתרון למהנדס שלמד במסלול תכנון ויש לו הבנה בכוחות הפועלים על שלד המבנה והכרה של התקנים העוסקים בביצוע השלד.
לאחר סיום הלימודים יצטרך מהנדס המעוניין לבצע בדק בית לעבור מסלול לימודים נוסף בו יקבל את הידע הדרוש לביצוע בדיקות אלו.
ישנם מספר מכונים המלמדים את התחום אך חשוב לא להתפשר ולחפש מהנדס מומחה שלמד במכון מוכר כדוגמת מכון התקנים או איגוד המהנדסים.
מכונים אלו שולחים למהנדסים הבוגרים עדכונים מפעם לפעם ומקיימים ימי עיון לבוגרי המכון לצורך עדכון החומר.
בעת הוצאת הדוח יידרש המומחה לפרט את פרטי השכלתו וניסיונו בתחום הבניה .
הידע הדרוש בעת ביקורת הבניה אינו יכול להסתפק בחומר אותו למד המהנדס בעבר, התקנים מתעדכנים מעת לעת ועל המומחה ללמוד באופן שוטף את גיליונות התיקון ולהתייחס לנתונים המעודכנים בדוח בדק בית אותו הוא מכין.
מהנדס בניין שלמד וסיים את לימודיו בהצלחה יכול להירשם ברשם המהנדסים , לכן אל תוותרו על בדיקה פשוטה של רישיון המהנדס , אם הכל בסדר בהכשרתו אין סיבה שלא יהיה רשום בפנקס המהנדסים.
לעיתים יכול המומחה לבקש עזרה של מומחה נוסף אשר מתמקצע בליקויי מסויים , מומחה זה אינו חייב להיות מהנדס בניין והכשרתו צריכה להיות בתחום אותו הוא נדרש לבדוק.
לסיכום ,
בדק בית אמיתי לא יכול להיות מבוצע ע"י "מומחה" שלא עבר הכשרה מספיקה, אל תתפשרו על איכות הבדיקה .
בדקו היטב האם המומחה אותו אתם מביאים לביקורת הבניה סיים לימודי מהנדס בניה, עבר קורס לבדיקת ליקויי בניה , האם הוא מעודכן בגיליונות התיקון בתקן.
זכרו שבדרך כלל התקן מחמיר עם השנים כך שמהנדס מעודכן יכול להכין לכם דוח מקיף ומחמיר יותר עם הקבלן.